Mit o Rusiji

 

Boris Orehov

U Rusiji je na velike ekrane stigao novim film Nikite Mihalkova „Sunčanica”. Među liberalnim intelektualcima koji formiraju kulturnu politiku Rusije nije poželjno simpatizirati tog redatelja zato što je privržen vlasti, zato što uvijek agresivno brani svoje stavove kao ni zbog niza spornih ekonomskih odluka u organizacijama koje kontrolira. Ipak, ni pripadnost suprotnom polu društvenog spektra, onom domoljubnom, nipošto ne garantira simpatije prema Mihalkovu: dovoljno je sjetiti se oštre kritike od strane prevoditelja i filmskog kritičara Dmitrija Pučkova („Goblina”). Drugim riječima, suvremenog Mihalkova kude svi, nevoljko priznajući njegove prijašnje zasluge još iz sovjetskih vremena. Kritika njegovog posljednjeg filma, u mnogome čudnog i neočekivanog „Uzavrelo sunce 2” (2010, 2011), pokazala je da je redatelj lišen svog prirodnog prava – prava na umjetnički eksperiment. Društvo je gotovo jednoglasno presudilo: ne želimo takvog Mihalkova, ne razumijemo to što je snimio. Želimo da snima filmove onako kako je to radio prije 30 godina. Očajnički pokušaji redatelja da objasni svoju estetiku nisu urodili plodom te je film ostao neshvaćenim.

Opširnije...

Čitava „Ana Karenjina“ jednim klikom

 

Boris Orehov

Od 3. do 4. listopada 2014. tijekom 36 sati organizirano je neprekidno čitanje romana L. N. Tolstoja „Ana Karenjina“. Čitanje je direktno emitirano preko Interneta, a čitatelji, od kojih je svaki ozvučio mali ulomak romana dužine približno jedne stranice, bili su i obični i poznati ljudi: glazbenici, pjesnici, televizijski voditelji, režiseri, knjižničari, učitelji – koji su se u to vrijeme nalazili u Moskvi, na Dalekom Istoku, u Americi, tj. na nekoliko desetaka mjesta po cijelom svijetu. Svaki od 720 ljudi unio je svoj osobni ton u cjelokupno ozvučenje teksta velikog romana.

Opširnije...

Odlazak majstora s Taganke

 

Boris Orehov

U Rusiji je umro kazališni režiser Jurij Ljubomov. Šest dana prije smrti napunio je 97 godina. Tako visoke godine same su po sebi dostignuće, a u takvom životu kakav ga je dopao – bogatom emocijama, napora, sreća i nesreća 97 čini se upravo nevjerojatnim brojem. Brige i patnje trebale bi skraćivati život, ali prirodna snaga volje produžila mu je život preko granica vjerojatnosti.

Opširnije...

Scroll to top