Ivan Čaleta: Osjećao sam se kao dio jedne velike obitelji

email this page

 

Ivan Čaleta - obrana diplomskog rada (Foto: Adrijana Vidić)

Kak tvoja familija? – moj prvi dodir s ruskim jezikom bilo je ovo pitanje upućeno od strane djevojke koja je u referadi fotografirala brucoše za iksicu. Pogađate, moj odgovor je bio – Dobro(?) s nesigurnim smješkom à la Harry iz filma Glup i gluplji. Nemojte mi zamjeriti, ali prije toga, sve što sam znao o ruskom jeziku naučio me Rade Šerbedžija. Tada nisam ni slutio da ću pet godina kasnije ovladati ruskim jezikom toliko da Šerbedžiji mogu davati savjete o dikciji i naglasku, a nakon kazališne radionice kod profesorice Pandžić, mogao bih ga naučiti ponešto i o režiji. Drugo pitanje koje sam često čuo tijekom studija bilo je A zašto pobogu ruski?! - Zašto ne? – odgovorio bih. Da moram ponovno birati, opet bih odabrao ruski.

Nakon prvotnog upoznavanja azbuke i izgovora pojedinih ruskih glasova kod ultramegastrpljive profesorice Krneta, polako mi se počeo otvarati svijet ruske kulture i književnosti s profesoricama Vidić, Matek i Božić, dok je učenje jezika, gramatike i vokabulara pod strogom palicom profesorice Ćuto okupiralo većinu mog preddiplomskog studija. Nakon tri godine studiranja, ruski sam govorio poprilično dobro, te sam na studentskim i inim druženjima često bio žrtva one ajde reci nešto na ruskom. S druge strane, u hotelu u kojem sam odradio čak sedam sezona tijekom srednjeg i visokog školovanja, postao sam Vanja, Vanjuška, maljčik, dobivao sam raznorazne pohvale i poklone od Rusa i Ukrajinaca koji su žudjeli za nekim tko bi im na njihovom materinjem jeziku uputio makar pozdrav. I zaista, zahvalnost i poštovanje pomalo izgubljenih turista bili su prvi dokaz kako nisam nimalo pogriješio, kako je ruski pun pogodak! Bilo bi predugo sada prepričavati anegdote sa svim profesorima i unaprijed im se ispričavam što ih nisam sve spomenuo, ali vjerujte, SVI će vam kroz zabavu i rad približiti ruski jezik i kulturu što je bolje moguće.

 

Želite da objavimo i Vašu priču? Pošaljite je na Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

 

U ovaj kratak tekst ne bi stale sve dogodovštine koje sam doživio tijekom studiranja ruskog jezika, ali jedno sa sigurnošću mogu reći: nikada mi nije bilo ni na kraj pameti pomisliti kako sam pogriješio upisavši ruski. Naprotiv, ono što sam osjećao na prvoj godini, osjećao sam i do samog kraja studija: kao da sam dio jedne velike obitelji. A Odsjek za ruski to zapravo i jest! Jedna velika obitelj čiji članovi odlaze i dolaze, ali zajedništvo i ugodan osjećaj ostaje. Profesori na Odsjeku za ruski neće vam samo prenijeti znanje, oni će vas naučiti kreativno razmišljati, pomoći će vam kad mislite da je najteže, a svakom od njih u svako doba možete pokucati na vrata i pitati za savjet ili toplu riječ. Ono što me od prvog dana očaralo bio je jednostavan pristup profesora prema studentima: nikada se u svojih pet godina studiranja nisam osjećao kao da sam ja student, a oni profesori. Naprotiv, osjećao sam se kao ravnopravan član jedne velike obitelji u kojoj vlada međusobno poštovanje i ugodna suradnja.

Tijekom studiranja bavio sam se raznim studentskim projektima, i moj savjet budućim, ali i sadašnjim studentima je: uključite se u što više takvih projekata jer će vam, u protivnom, kasnije biti žao! Dva meni posebno draga su web projekti ruskidani.org i ovaj, zadarskarusistika.org na kojem se sada nalazite. Prvi je pratio godišnju manifestaciju u organizaciji studenata ruskog jezika i ponosno navodim u svom životopisu kako sam pri izradi te web stranice bio dizajner, urednik i voditelj projekta. Zadarskarusistika.org projekt je u začeću koji nastoji na razne načine povezati Rusiju i Hrvatsku. I ovaj projekt ponosno navodim pod radno iskustvo u životopisu, a prije nekoliko dana, na temelju navedenih projekata, poznavanja ruskog jezika, ali i rada u turizmu, uspio sam se i zaposliti. Baš danas prijavljivao sam e-radnu knjižicu i referent koji mi je upisivao diplome, dobacio mi je: Svaka čast! Baš ti zavidim! Ruski! Wow! Još jednom bio sam ponosan na sebe i na svoj alma mater, jer izaziva divljenje i oduševljenje, a da ne progovorim ni riječ ruskog.

Nastojao sam u ovom kratkom tekstu pokazati zašto je ruski cool i zašto bih ga ponovno upisao da sada moram birati. Nažalost, moje riječi nisu dovoljne da opišu izvrsnu atmosferu i mogućnosti koje pruža studiranje ruskog jezika. Ukratko, osjećao sam se kao dio jedne velike obitelji. Studiranje ruskog je cool zato što je ruski jezik cool, ali sve bi palo u vodu da nema cool profesora koji će se u cijelosti posvetiti vašem obrazovanju. Ovom prilikom zahvaljujem se svim cool profesorima na pomoći, bilo kroz nastavu, ili u vannastavnim aktivnostima. Hvala Adrijani na nezaboravnom mentoriranju, hvala ZMŠ na svim šalama, hvala prof. Božić na prilici, hvala Maji na najboljem kolegiju, hvala Petru, prof. Ćuto, prof. Krneta, prof. Ćoso, prof. Hadžihalilović, prof. Radčenko i prof. Lozo. Hvala vam svima što ste me trpjeli ovih pet godina :)

Zašto studirati ruski? Ako ne zbog cool profesora i izvrsnog studija, onda zbog toga što će barem jedan bogati Rus jednom naletjeti na vas i ponuditi vam posao :)

Ivan Čaleta rođen je u Šibeniku, a danas radi kao online booking agent u Falkensteiner grupaciji. Ruski i engleski jezik i književnost diplomirao je 2014. Tijekom studija vodio je projekt izrade web stranice ruskidani.org, a i nakon studija ostao je voditelj projekta stranice zadarskarusistika.org.

email this page
Scroll to top